Het dertigersdilemma?

Heb jij er wel eens van gehoord, een dertigersdilemma? Voor mij was het dus compleet nieuw. Nog nooit van gehoord. De eerste keer dat ik het hoorde van een van mijn collega’s heb ik er zelfs stiekem een beetje om gelachen. Een midlife crisis ken ik wel, maar daar ben ik echt nog te jong voor. Toch???

Thank god for Google, want what the F is een dertigersdilemma. Binnen enkele seconden stromen allerlei definities, tips, boeken en lifecoaches mijn woonkamer binnen. Met meer dan 50.000 zoekresultaten is het duidelijk. Mijn mondhoekjes zijn inmiddels iets gezakt. Het bestaat echt en ik ben in ieder geval niet de enige ben die hier vragen over heeft.

 

dertigersdilemmaEen modeverschijnsel of misschien toch een serieuze zaak?
Volgens Google weidde Nienke Wijnants er zelfs een heel boek aan, genaamd Het dertigers dilemma. Deze dame deed onderzoek en ontdekte dat maar liefst drie kwart van de hoger opgeleiden tussen de 25 en 35 jaar in meerdere of mindere mate kampt met zogenaamde dertigersdilemma’s. Dit hangt samen met het feit dat dertigers rond deze tijd geconfronteerd worden met een oneindige hoeveelheid keuzemogelijkheden in vrijwel elk aspect van hun leven. Samenwonen, trouwen, of toch maar niet? Wel of geen kinderen en wanneer? Carrière maken, voor jezelf beginnen, vrijwilligerswerk in Afrika, of toch eerst die wereldreis? Oefff, iets van herkenning dringt mijn gedachten binnen.

 

Spitsuur in je hoofd
Nienke beschrijft het als de leeftijd wanneer het spitsuur is in je hoofd. Grote beslissingen moeten worden genomen op het gebied van carrière, relaties, kinderen en een huis. De meeste dertigers hebben het ogenschijnlijk prima voor elkaar. Voor sommigen kan dit een zware dobber zijn want hoe maak je een keuze die je gelukkig maakt?

Daarnaast heerst het beeld dat het ideale leven maakbaar is en ervaren dertigers op steeds jongere leeftijd al de druk van de grote vragen. Zit ik wel op het juiste spoor? Wat is het nut van mijn leven eigenlijk? Is dit het nu?

 

Mijn diagnose
Ik ben 31 jaar, 4 jaar samen met mijn vriend, 3 jaar in dezelfde functie en we wonen in een huis dat ik 5 jaar geleden heb gekocht. Is het tijd voor een koophuis samen, kinderen, nieuwe functie? Kortom een hoop herkenbare vragen, worstelingen en keuzemogelijkheden? Vooral herkenbaar dat veel van deze vraagstukken tegelijkertijd spelen. Eerlijk is eerlijk. De diagnose kan gesteld worden. Ik heb het, een dertiger dilemma.

En nu? Geen idee, maar er zullen vast nog meer blogs volgen omtrent dit onderwerp.
Eerst maar eens op de knop “bestellen” gedrukt. Gelukkig bezorgt bol.com binnen 24 uur.

Geef een antwoord