Een Smartphone net als het menselijk lichaam?

Ik ben een fan van TedTalk! Dat realiseerde ik me vandaag (weer) toen ik de TedTalk van Gopi Kallayil hoorde. Dankzij Google weet ik nu dat hij, bij Google werkt. Hij noemt zichzelf een Googler, die werkt aan Google Plus en een “Happy Human”. Zijn verhaal pakte me meteen omdat hij nog maar eens duidelijk maakt hoe sociale technologie kennis maximaliseert en dat iedereen daarvan profiteert.

Godi begint zijn verhaal met de geestige vergelijking van het menselijk lichaam en een smartphone. Je praat ermee, hij kijkt rond, heeft een brein en het moest vast een hart hebben, want waarom dragen wij het anders zo dichtbij ons eigen hart en gaan we ermee naar bed. Werkend bij een #roze telecomprovider weet ik dat hij niet zover van de waarheid zit, want voor mij is mijn mobiel net als verkering. Ik bouw op hem, ga terug als ik hem vergeet en wordt zeer emotioneel als hij voorgoed uitgaat.

social goodDoor de smartphone heb je altijd en overal toegang om alles wat jij wilt te delen. Of je het nu wel of niet doorhebt, veroorzaakt dit goede dingen. Neem nou bijvoorbeeld mijn ouders. Ze zijn gek op kamperen en het liefste gooien ze de spullen in een kano en gaan ze wildkamperen langs de oever, waar ze maar willen. Mijn vader, die het liefste zo snel mogelijk aan een biertje bij het kampvuur zit, liep een paar jaar geleden een briljante uitvinding tegen het lijf. De pop-up tent. Het is zo simpel als het klinkt, namelijk je gooit de tent in de lucht, hij vouwt zichzelf uit en voila hij staat! Een hele blije vader als gevolg. De volgende dag kwam letterlijk en figuurlijk de kater. Hoe vouw je dat ding op, zonder die stokken te breken. Na lange tijd vouwen, drukken, duwen kwam hij (IT-er) op het briljante idee om zijn smartphone te gebruiken en ja hoor. Hij vond een YouTube filmpje waarin uitgelegd werd hoe makkelijk het opvouwen is als je de truc maar weet. Dankzij De Wit Schijndel achterhaalde hij hoe hij de tent kon opvouwen en deze lieftallige onbekende man redde mijn vader van vele uurtjes frustraties en een fikse ruzie met mijn allerliefste ongeduldige moeder. Bij deze alsnog bedankt daarvoor!

Social media wordt soms nog steeds gezien als hype of sommige mensen denken alleen aan updates via Facebook of Twitter. Maar sociale media kunnen ook ingezet worden voor social good! De anekdote van de pop-up tent laat ons des te meer zien dat je veel goeds kan doen. Nou kun je denken dat deze meneer het deed voor zijn werk/baas. ik denk dat als dat zo was, dan zou ieder bedrijf dit al wel doen, want wat een geweldige klantervaring als je er voor klanten kunt zijn op dit soort momenten. Dat jij de oplossing bent voor zijn probleem. Ik denk/geloof dat hij op het idee kwam vanuit zijn passie voor tenten, een soortgelijke ervaring in zijn eigen kampeerleven of door feedback die hij van klanten had gekregen over het niet snappen van dit trucje.

kennistegelKennis is macht, maar kennis delen is kracht! We kunnen eigenlijk wel zeggen dat door sociale technologie de hele wereld gebruik kan maken van elkaars kennis. Meeluisteren met een gesprek tussen de Dalai Lama en Desmond Tutu is realiteit. Stel je eens voor waar we allemaal nog meer mee zouden kunnen luisteren. Het verhaal van Zach, uit Soy Kenia, geeft goed weer hoeveel goed JIJ kan doen. Of je nu kennis, expertise of ervaringen deelt in relatie tot je werk, passie, talenten of hobby’s als JIJ mensen die dat lezen, inspireert en helpt. Die mensen delen het weer in hun eigen netwerk en ga zo maar door. Uiteindelijk heeft de hele wereld kan de hele wereld er wat aan hebben. Jij kan de oplossing zijn voor een probleem waar mensen nu naar zoeken via Google. Dat is pas voldoening.

Life is for sharing!

Een gedachte over “Een Smartphone net als het menselijk lichaam?

Reacties zijn gesloten.