Omgeef je met het neusje van de zalm!

Heb je het gevoel dat je het goed doet? Je collega’s en je manager zijn blij met je? Zijn er mensen die jou als expert zien? Beantwoord je over onderwerpen waar jij gepassioneerd over bent meer vragen dan dat je er stelt? Heerst er een gevoel van tevredenheid?

Kun je een of meer van deze vragen met JA beantwoorden.
GET OUT! Dat heet je comfortzone.

Comfortzone?
Ik snap dat dit advies wat gek klinkt. Expert zijn, een vraagbaak voor anderen en complimenten krijgen. Dat voelt niet perse als een comfortzone. Het is vaak de uitkomst van veel inzet en hard werken. Dat is ook helemaal waar. Je hebt gelijk. Toch is er een manier om dit te behouden en maximaal bij te leren. Een collega vertelde me laatst dat zijn hardloopcoach altijd zegt; “als je altijd voorop loopt in je hardloopgroepje, dan zit je in het verkeerde groepje”. De gedachte achter dit advies vind ik aansprekend en is bij mij blijven hangen. Blijf zoeken naar uitdaging en inspiratie!

Wat moet je met dat neusje van de zalm?
Als je je nu eens omgeeft met het neusje van de zalm binnen jouw omgeving. Mensen waar je misschien wel eens met een jaloerse of bewonderende blik naar hebt gekeken. Het kan kennis zijn, maar ook een manier van werken en/of zelfs een eigenschap. Denk eens aan die collega, die presenteert alsof hij een sprookje vertelt met altijd een “happy end” vol met bewonderende blikken. Die vriend, die iedereen altijd een goed gevoel geeft, zelfs als hij een mindere mooie boodschap brengt. Misschien wel die leverancier, die meester is in conceptmatig denken.

Win-win?
Je brengt hiermee jezelf naar ongekende hoogte. Ik leer, leer en leer! Een van mijn meest gewaardeerd “neusje van de zalm” deelde recent met mij dat ik mezelf zou verbazen als ik mezelf nu naast mezelf van een jaar geleden zou zetten. Ik denk dat hij gelijk heeft en dat komt mede door deze tactiek en de vele zalmneusjes in mijn leven. Voordat ik het wist moest ik een blog schrijven over deze persoonlijke musthave in mijn leven!
IMG_2019.PNG

Bijwerkingen?
Ik geloof dat je een rijker mens wordt, als je jezelf compleet open blijft stellen voor inspiratie in jouw omgeving. Behoud waar je goed in bent en blijf ontdekken waar je nog meer van waarde kunt zijn. Durf je kwetsbaar op te stellen en wees niet bang om dit ook zo nu en dan ook hardop te delen. Wees een spons en zuig alles op!

Last, but not least!
Deel jouw kennis weer met anderen. Naast dat kennisdelen je heeeel veel energie geeft. Kennis is macht, maar delen is kracht.Mooie bijvangst voor jezelf: door te delen, wordt de kennis steeds meer eigen en voordat je het weet heb je er zelf een visie over.