Social media is net als verkering

De kracht van social technologie intrigeert mij. We kunnen eigenlijk wel zeggen dat door sociale technologie de hele wereld gebruik kan maken van elkaars kennis. In een eerder blog  “Een smartphone is net als het menselijk lichaam” belichtte ik vooral de Social Good die voortkomt uit sociale media. Als het op social media aan aankomt wordt het naar mijn mening soms ingewikkelder gemaakt dan het is. Dat stoort me, want het werkt niet anders dan in het echte sociale leven. Social media is net als verkering.

Laatst circuleerde er een filmpje over mobiel bellen in 1999. Uiteraard zag niemand van de geïnterviewden de noodzaak om 24/7 bereikbaar te zijn. Sommige gaven letterlijk aan dat ze daar het nut niet van inzagen? Als ik er even niet ben, dan ben ik er even niet. “Je mag me een brief schrijven of als het echt dringend is bellen op mijn huistelefoon”. We vinden die antwoorden nu hilarisch, want we kennen de werkelijkheid van vandaag.

De werkelijkheid van vandaag gaat zelfs verder dan dat. Onze “mobiel” is een smartphone en kan en betekent inmiddels voor mij zoveel meer. Ik krijg een hartverzakking als ik erachter kom dat ik hem vergeten ben of dat hij kwijt lijkt te zijn. Mijn iPhone6 Plus is mijn lifeline en maakt mijn leven op zoveel manieren makkelijker. Het trackt mijn gezondheid, heeft altijd mijn favoriete muziek bij de hand en zorgt ervoor dat ik altijd en overal in verbinding sta met mijn vrienden. Dat vind ik geweldig aan social media. Het stelt mij in staat zelf mooie momenten te delen en mee te genieten met mooie momenten van anderen, zelfs als je er niet bij kan zijn. Bijvoorbeeld via Whatsapp en Facebook voor het eerst kennismaken met het pasgeboren zoontje van een goede vriendin van mij die in Australië woont.

Social media, ingewikkeld?maxresdefault
Gek genoeg kom ik nog vaak mensen tegen die het gevoel hebben dat ze niet hip genoeg zijn of juist te oud en zich afvragen hoe ze zich moeten gedragen online. Social media verschilt helemaal niet zoveel van het echte leven. Ik grap wel eens dat het hetzelfde werkt als verkering. Jouw verkering accepteert het ook niet als je de hele tijd over jezelf praat en jij pikt het ook zeker niet als jij al het werk in huis doet. Het is geven en nemen. In het “echte leven” willen mensen ook gezien, gehoord en gewaardeerd worden.

Begin 2015 was ik met mijn verkering een weekendje weg in Gent. Via Facebook had ik van te voren leuke tip ontvangen voor een goed lunchadres. Zo gezegd, zo gedaan. We zaten nog maar net aan ons tafeltje en er werden twee Belgische dames direct naast ons gepositioneerd. Ze vingen ons gesprek over een Gents gerecht genaamd Waterzooi en zo raakten we aan de praat. Een van de dames bleek geschiedenislerares te zijn geweest en had veel kennis en vertelde zo leuk en gepassioneerde over de geschiedenis van Gent, het sociale leven en eten & drinken. Toen het gesprek belandde op wat ik doe in het dagelijks leven, bestempelde zij zichzelf snel als te oud. Wie was er nou geïnteresseerd in haar verhalen. Herkenbaar, dat heeft mij ook jaren lang ervan weerhouden om te bloggen. Toen ik aanstipten dat wij inmiddels al ruim twee uur haar verhalen verslonden, lachte ze. Dus geef mij nu je angst. Het gaat er niet om of je verhalen gelezen worden, schrijf ze voor jezelf vanuit jouw passie. Wie weet zorgt deze dame er wel voor dat de Gentse geschiedenis nooit vergeten wordt. Zou ze haar blog zijn gestart of favoriete eet & drink plekjes delen via Pinterest of Instagram? Ik weet het niet, maar ik hoop het. Voor haar en alle toeristen die Gent nog gaan bezoeken.

Voor ieder wat wils
Laatst hoorde ik een verhaal waaruit maar weer blijkt dat het echt niet alleen voor de jeugd is en er echt voor ieder wat wils is. Mijn collega Frank heeft zijn sporen online meer dan verdiend. Je snapt zijn verbazing toen hij erachter kwam dat zijn moeder online misschien wel meer volgers heeft dan hij. De moeder van Frank is gek op koken en deelt haar recepten elke week met de Smulweb.nl community. Hoe gaaf is dat, jouw moeders recepten en jouw jeugdherinneringen online beschikbaar voor iedereen om te reproduceren. Haar ouderwetse hachee is zelfs meer dan 100.000x bekeken en haalde de voorpagina van het Smulweb magazine, Smult. Het mooiste aan het verhaal is nog wel dat zijn moeder er zich totaal niet bewust van is. Ze wil gewoon haar allerlekkerste recepten bewaren en delen met anderen. Mam, ook iets voor jou?

Hier gaan je mondhoeken toch van omhoog. Social media is voor alle leeftijden en passies. Of je nu gek bent op haken, fotografie, hardlopen, koken, auto’s, muziek of jouw vakgebied. Er voor ieder wat wils. Dus ik zeg doen!

Geef een antwoord